Disclaimer: Het is begrijpelijk dat u momenteel geen tests afneemt, maar als u het testen van cliënten overweegt, dan adviseren we u de richtlijnen te volgen van vakverenigingen, zorgverzekeraars en/of de nationale wet- en regelgeving. Ook adviseren we u contact op te nemen met aanbieders van toepassingen voor zorg op afstand. |
Diagnostiek tijdens COVID-19, Wat zijn nu eigenlijk mijn opties? |
De laatste tijd krijg ik als sales consultant vaak de vraag wat nu precies de opties zijn om te testen ten tijde van de COVID-19 periode. Dit is een zeer relevante vraag, zeker nu blijkt dat we voorlopig nog wel even in een situatie zitten die afwijkt van de standaard werkwijze. In dit artikel zal ik enerzijds ingaan op de afname van Screeners en vragenlijsten en anderzijds op de afname van testbatterijen. Aangezien deze laatste ‘normaal gesproken’ altijd één op één afgenomen worden zullen de afnames van deze tests een grotere uitdaging vormen om op afstand af te nemen. Graag wil ik de bemerking nog toevoegen dat "op afstand afnemen” ook kan betekenen in één ruimte, maar met afstand tussen testleider en testpersoon volgens de richtlijnen van het RIVM.
Vragenlijsten en screenersHet afnemen van Pearson vragenlijsten en screeners kan via ons eigen platform Q-global, P2O of via één van onze partners.De meeste van onze vragenlijsten zijn af te nemen via één van onze partners. Dit wil zeggen dat een andere partij onze vragenlijsten heeft ingebouwd in hun systeem en deze lijsten aanbiedt. Het voordeel hiervan is dat u niet alleen toegang krijgt tot Pearson vragenlijsten maar ook lijsten en screeners van andere uitgevers. Een ander voordeel is dat ten tijde van de COVID-19 periode een gedeelte van onze meest gebruikte handleidingen gratis online beschikbaar hebben gemaakt bij onze partners. Online vragenlijsten en screeners:
TestbatterijenDiagnostiek is een complex cyclisch proces waarbij hypothesen worden opgesteld over mogelijke problemen/ aanwezige stoornissen die vervolgens getoetst worden. Er wordt steeds vertrokken vanuit de hulp-of zorgvraag van de cliënt en via kwaliteitsvolle instrumenten en methoden wordt een gedetailleerd en zo volledig mogelijk beeld geschetst van een individuele probleemsituatie. Diagnostiek heeft steeds tot doel om de zorgvraag/de problematiek in kaart te brengen om vervolgens hulp op maat te realiseren. Bij voorkeur gaat men hierbij multidisciplinair te werk en worden hiervoor verschillende methoden en instrumenten gebruikt, gaande van (on)gestructureerde gesprekken en klinische observaties, dossieranalyse, tot het gebruik van diagnostische testen en vragenlijsten.Allereerst is er dan natuurlijk de vraag óf er wel testbatterijen uitgevoerd moeten worden ten tijde van de COVID-19 periode. Dit is een lastig te beantwoorden vraag en wij hebben voor u ook geen pasklaar antwoord omdat ieders overwegingen anders zijn. Wij verwijzen dan ook naar de richtlijnen van uw vakvereniging zoals het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) en de richtlijnen van het kwaliteitscentrum voor diagnostiek Vlaanderen (KCD), zorgverzekeraars en/of de nationale wet- en regelgeving. Ook adviseren wij contact op te nemen met aanbieders van toepassingen voor zorg op afstand. Hier staan overwegingen die u in acht kan nemen voordat u een test zal afnemen. De normeringsonderzoeken van onze testbatterijen zijn op een manier uitgevoerd waarbij de cliënt en testleider dichter op elkaar zaten en waarbij de testleider dingen aanwijst op het stimulusboek van de cliënt. Indien u kiest voor een afname op afstand wijkt uw testsituatie af van de testsituatie van het normeringsonderzoek. Mocht u, na zorgvuldige overwegingen, besluiten een testbatterij af te nemen dan heeft u de volgende opties:
1. Een klassieke face-to-face afname (met het in acht nemen van afstand- en hygiënemaatregelen)![]() Een klassieke afname kan op twee manieren:
2. Een afname volledig op afstand (via Telehealth en Q-global)![]()
Er is een uitgebreide handleiding over het afnemen van de WISC-V-NL en de CELF-5-NL op afstand via Telehealth. Lees daarom zorgvuldig de handleiding om te beslissen of dit voor uw cliënt geschikt is. Binnenkort komt er ook een uitgebreid handleiding over het afnemen van de WAIS-IV-NL op afstand. Wanneer deze gereed is zal u hier deze informatie terug kunnen lezen.
Tot slotIk hoop dat u zo een beter beeld krijgt van de verschillende opties die u heeft. Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van dit artikel, dan hoor ik die graag.Kathelijne Tijs, Sales Consultant Pearson clinical kathelijne.tijs@pearson.com Klik hier voor meer artikelen >> |